In de krant...

Niet alleen in groep 8 van Openbare Basisschool de Boomgaard te Mijnsheerenland (1 van de 23 openbare scholen van Stichting Acis HoekscheWaard) zijn de EHBO lessen weer van start gegaan.

N.a.v. het werkthema “ziek” kwam vandaag een Eerste Hulp verlener van StayAlert een bezoekje brengen aan groep 1-2c van de Boomgaard. Met een grote tas en koffer vol verbandmaterialen en diverse lesboeken werd de kleuters verteld wat EHBO inhoudt. Waarom er zoveel verschillende verbanden zijn, wat nou precies de bedoeling is van een “kiss of life” (beademingsdoekje) en dat zo’n coldpack (voor bijv. een gekneusde enkel) wel héél erg koud is. Ook mochten de kinderen de hulpverleners tas even optillen en ja, die is toch echt wel heel erg zwaar met al dat materiaal.

Na al die informatie mochten de kinderen één voor één bij de “EHBO juf” komen om een verband aangelegd te krijgen. Eigenlijk was dat nog wel het leukste!

 

Ook de juf van groep 1-2c kreeg een prachtig handverband om en na alle ingepakte vingers, benen, armen en hoofden werd nog een mooie groepsfoto gemaakt.

 

Trots als een pauw met hun mooie verbandjes namen de kinderen na 2 uur hartelijk afscheid van hun EHBO-er.

Afgezien van een enkele voorbijganger werd er niet raar opgekeken toen ineens een ambulance geparkeerd werd op het plein van Openbare Basisschool de Boomgaard te Mijnsheerenland.

 

Deze school, onderdeel van Stichting ACIS, is al jaren bekend met de Eerste Hulp lessen die door een inmiddels vast team jeugd Eerste Hulp A worden gegeven. Om de lessen wat meer aankleding te geven was ook op deze dag een ambulance uitgenodigd, waarvan de medewerkers verpleegkundige Erwin de Kuijper en chauffeur Arie van den Bos, alles uit hun wagen trokken voor een “ambu-les”.

 

Zo werd een leerling op de brancard gelegd, aangesloten op de hartmonitor en kreeg hij-zogenaamd- een infuus aangelegd. Een andere leerling lag na een ernstige val op de grond met vermoedelijk een gebroken onderbeen. Na inspectie van nek- rugwervels en het spalken van haar been mocht ook deze “patient”even bijkomen op de brancard.

 

Na ruim een uur veel informatie en hele goeie vragen van de leerlingen mochten de kids mee naar buiten om de ambulance nog even van binnen te inspecteren. En natuurlijk was het hoogtepunt, het afscheid van Erwin en Arie die met zwaailichten en sirene, onder luid gejuich, het schoolplein verlieten!

 

Namens de kinderen en docent van groep 8, bedanken wij het Erwin en Arie van het ambulance team te Klaaswaal. Dit was wederom een middag om nooit te vergeten!

http://youtu.be/G9AMNb4XVPI

Met 33 leerlingen uit groep 8 van OBS de Boomgaard te Mijnsheerenland, was de jeugd Eerste Hulp A cursus met recht een uitdaging te noemen.

Het jeugd EHBO team (dat ook vorig jaar de groepen 8 van CBS de Weerklank én OBS de Vlashoek te Westmaas hun diploma mocht uitreiken) had dan ook ruim de tijd genomen om deze groep de benodigde lesstof bij te brengen. Zeker 2 middagen per week werden besteed aan de diverse theorie lessen (waarbij veel gebruik werd gemaakt van powerpoint presentaties, korte filmpjes en een enkele keer een proef met “giftige stoffen”), praktijk onderdelen (naast de verschillende verbanden aanleggen ook de noodvervoersgreep van Rautek, de Heimlich greep en de stabiele zijligging)

 

Ook werden er extra uren ingepland voor de inmiddels zeer gewilde LOTUS-lessen waarbij een lid van het jeugd A team (tevens gediplomeerd LOTUS slachtoffer) de kids grimeerde met de meest vreselijke “verwondingen”.

 

Tijdens het examen dat, vanwege de grote groep heel de dag in beslag nam, werd meer dan duidelijk hoe hard er gewerkt is de afgelopen maanden. De examinatoren (gediplomeerd EHBO instructeurs) waren zeer onder de indruk van de grote kennis van deze groep 8. Het was voor zowel OBS de Boomgaard als het Jeugd Eerste Hulp A team een fantastisch moment om ’s avonds onder luid gejuich te kunnen vertellen dat er 33 diploma’s uitgereikt gingen worden, “JULLIE ZIJN ALLEMAAL GESLAAGD”.

Mijnsheerenland 27 april 2012

Dat jeugd EHBO A leuk is, weten de kinderen uit groep 8 van OBS de Boomgaard te Mijnsheerenland inmiddels. Dat zij ook af en toe een “verrassingsles” krijgen hierin weten ze ook…maar dat ze die uit...gerekend op de dag dat de meiden een “girls day” (snuffelstage) hebben was met recht een verrassing te noemen!

De ingeplande spelletjes werden heel snel opgeruimd nadat de jongens te horen kregen dat zij een echte “boy’s day” zouden krijgen. Op de vraag wie van hun een vreselijke verwonding wou gingen dan ook alle vingers enthousiast de lucht in. En natuurlijk heb je dan als EHBO team te maken met echte kerels! Van vreselijke brandwonden tot aan gespleten vingernagels en van een diepe snijwond in de hals tot aan een “glasscherf” in de onderarm, de fantasieën en mogelijkheden waren legio.

Bijna 2 uur lang was een lid van het vaste Jeugd EHBO team (tevens gediplomeerd LOTUS) aan het grimeren terwijl een ander lid zich meer dan verdienstelijk maakte met het maken van mooie foto’s. Nadat enkele andere groepen een “kijkrondje” in groep 8 had gemaakt werden de wonden weer afgeschminkt en waren we het er allemaal over eens: dit was een echte BOY’S DAY”!

 Westmaas 24 april 2012

Slechts 7 weken hadden ze nodig, de leerlingen van CSG de Weerklank te Westmaas om hun felbegeerde diploma in ontvangst te mogen nemen. Het was dan ook wel een heel bijzondere cursus jeugd Eerste... Hulp A dit seizoen want, door tijdgebrek van het jeugd EHBO team (dat ook les geeft op OBS de Boomgaard te Mijnsheerenland én OBS de Vlashoek te Westmaas) is de cursus eenmalig in de avonduren gegeven.

Zeven dinsdag avonden kwamen de kids weer even naar school om de praktijk onderdelen van het jeugd EHBO A onder de knie te krijgen. De theorie werd als onderdeel van het vak natuurkunde door hun eigen docent gegeven. Met uitzondering van 1 middag waarop de kinderen ook even kennis mochten maken met het grimeren van levensechte maar gruwelijke nepwonden, gemaakt door een gediplomeerd LOTUS.

Na een toch wel zenuwachtige ochtend waarbij het theorie gedeelte werd afgenomen door
Dr. van de Ven moesten de leerlingen nog enkele uren wachten tot ze het verlossende antwoord kregen: ALLEMAAL MET VLAG EN WIMPEL GESLAAGD

Nieuwe reacties

17.02 | 13:08

Stephanie ik het samen werken met jou en je bedrijf altijd super.
Goed georganiseert en heel gezellig.

...
29.06 | 00:15

Hoi Stephanie ,
ik wilde je nog even bedanken voor de leuke BHV van gisteren.
Ik zie dat de brandwonden van Tiara er ook al op staan :)
Vond de cases erg leuk !

...
11.09 | 08:40
Diverse wonden heeft ontvangen 3
22.03 | 20:26
Welkom heeft ontvangen 3