Uit de praktijk

FOCUS!

De leukste opdrachten voor mij als LOTUS zijn die waarin ik een stukje vrije hand krijg. Het komt echt zelden voor dat een instructeur tegen me zegt: het is jouw feestje, zoek het maar lekker uit wat je doet”.

 

Een uitspraak die ik onlangs kreeg bij een groot scholengemeenschap in Rotterdam. Genoemde instructeur had maar één voorwaarde, de verwondingen mochten behoorlijk heftig zijn. (Aangezien de cursisten, allen docenten van het scholengemeenschap, al heel wat gezien hadden mochten ze behoorlijk aangepakt worden, aldus instructeur)

 

Helemaal geweldig natuurlijk maar eerlijk is eerlijk…bij zoveel vrije keus moest ik toch even achter mijn oren krabben. Bij een voor mij nieuwe instructeur is het toch even aftasten hoever ik kan gaan. De 1e verwonding was dan ook een wat mij betreft “simpel” glasscherf in hand verhaal, met dien verstande dat de gekozen scherf in dit verhaal even wat groter was dan ik normaal opzet.

 

Na zo’n 1e casus heb ik vrijwel gelijk een goed beeld van instructeur én cursisten en dus kon ik mij richten op een heftig vervolg. Een fikse brandwond door heet water. Dat was mij echter niet voldoende dus bedacht ik mij tijdens het grimeren dat de wond veroorzaakt zou zijn door een lichte epileptische aanval. Op zo’n moment begin je het spel al helemaal anders. Bij een “normale” 2e graad brandwond zal je veel pijn vertonen in woord en beeld. Nu echter liep ik wat kermend en trillend, mét het half lege bekertje heet water , op de dienstdoende cursist af. Op haar vraag wat er gebeurt was stamelde ik iets van “heet water” en keek wat wazig voor me uit. Haar focus op de behoorlijke brandwond was dermate groot dat zij voorbij ging aan mijn toch wel wat apathische toestand. Hét moment om toe te slaan. Bij het wegleiden naar de kraan liet ik me vallen om vervolgens in een behoorlijke tonisch-clonische aanval (oftewel een ernstige epileptische aanval waarbij het lichaam hevig schokt en verkrampt) Dit hadden ze dus niet verwacht!

 

Na een dergelijke casus moet ik ook voor mijzelf even een “rustiger” spel spelen, een zware epileptische aanval is vreselijk vermoeiend en kan soms enige schade opleveren…hierover later meer.

 

Een sleutelbeenbreuk is dan een fijn ding om te doen maar…ook hier had ik weer een verrassing in petto voor de cursisten. Met mijn rechterarm de getroffen linker- ondersteunend zagen ze niet het gat in mijn trui waaronder een flinke wond, net onder de ribben. Pas na het aanleggen van de brede das haalde ik voorzichtig mijn rechterarm weg waarbij ik met de hand over de wond streek. Verbaasd en met pijnlijk getroffen gezicht bekeek ik het bloed aan mijn hand en wat vaak bij kinderen gebeurt: zodra ze bloed zien is het janken geblazen en voelen ze pas de pijn. Ook hier lag de focus weer op de sleutelbeenbreuk terwijl de cursisten van begin af aan al hadden kunnen bemerken dat mijn ademhaling kort en oppervlakkig was en ik wel erg krampachtig mijn arm om mijn middel liet liggen.

Uitvragen “from head till toes” is dan ook altijd van wezenlijk belang bij verlenen van eerste hulp. Met alleen kijken ben je niet.

 

Na een koffiebreak besloot ik weer een stapje verder te gaan. Al van te voren had de instructeur aangegeven dat ik best één van de cursisten mocht uitnodigen om mij te ondersteunen in een spel. Ik koos een jonge man die ik instrueerde mijn echtgenoot te spelen die mij mishandeld had en duidelijk liet merken zijn vrouw een waardeloos wezen te vinden. De jongeman pakte dit grandioos op, maakte mij uit voor alles wat mooi en lelijk was terwijl ik angstig met hevige bloedneus en uitgeslagen tand richting cursisten liep. “Mijn” agressie echtgenoot werd snel afgevoerd terwijl 2 hulpverleners zich lief om mij bekommerden. 1e handelingen waren uiteraard het stelpen van het bloed en uitvragen wat er gebeurt was. Nou moge het duidelijk dat je door “een deur tegen je gezicht” in combinatie met de agressor niet snel een uitgeslagen tand zal oplopen. Dat was de cursisten wel duidelijk en na enige tijd bleven verklaarden ze plompverloren dat ze mijn verhaal niet geloofden.

Echter, pas bij de eindevaluatie kwam ik met het ware verhaal op de proppen, inderdaad, mishandeling en dat stemde toch tot vragen bij de groep. “hadden we meer kunnen doen, moesten we de politie inschakelen?” JA is het antwoord. Of de vrouw nou wel of geen aangifte zou doen, bij geweld door buitenaf schakel je de politie in!

In dit verhaal was de focus dus wel goed alleen niet volledig toegepast.

 

In de laatste casus kwam de instructeur met een fijn plan, mijn agressieve echtgenoot mocht nog eenmaal een rol spelen; die van neergeschoten man nadat hij wederom zijn vrouw (ik dus) had mishandeld. Ditmaal met een mes in het bovenbeen waardoor een slagaderlijke bloeding ontstond. Op zo’n moment ben ik altijd weer blij dat ik mijn inmiddels overvolle tas met “LOTUS kleding” bij me heb. De echtgenoot kreeg een shirt van mij waarin ik een gat knipte om vervolgens een schotwond te grimeren. Zelf trok ik een andere broek aan om die eveneens met schaar, grime en veel bloed te bewerken. Met in mijn hand een nep revolver en in zijn hand een bebloed mes toch weer een leuke enscenering.

 

Twee zwaargewonden, een uit de hand gelopen ruzie, een vrouw die compleet over haar toeren is en haar echtgenoot dood wenst…het was een heftig spel voor de groep die zich er toch weer uitstekend doorheen sloeg.

 

Nog even terug naar de eerder genoemde epileptische aanval. Bij het spelen van een dergelijke casus ga ik altijd vrij diep mijn spel in. Ik focus mij volledig op het uitbeelden van het ziektebeeld om er later achter te komen dat mijzelf wederom niet echt ontzien heb.

 

Pas nadat de instructeur mij wees op de schaafplek op mijn jukbeen kwam ik erachter dat de aanval weer iets te heftig was verlopen…voortaan iets beter focussen op mijn eigen veiligheid ;-)

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

17.02 | 13:08

Stephanie ik het samen werken met jou en je bedrijf altijd super.
Goed georganiseert en heel gezellig.

...
29.06 | 00:15

Hoi Stephanie ,
ik wilde je nog even bedanken voor de leuke BHV van gisteren.
Ik zie dat de brandwonden van Tiara er ook al op staan :)
Vond de cases erg leuk !

...
11.09 | 08:40
Diverse wonden heeft ontvangen 3
22.03 | 20:26
Welkom heeft ontvangen 3
Je vindt deze pagina leuk